ПП: Гешев не отговаря на високите морални изисквания за поста си

Отново ще искат отстраняването на главния прокурор
Обновена: 8 юли 2022 16:05 | 8 юли 2022 15:58, Камелия Цветанова
75
ПП: Гешев не отговаря на високите морални изисквания за поста си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висшият съдебен съвет отказа да освободи Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Не беше неочквано, но дори малката надежда за катарзис в членовете на Съвета угасна, се казва в декларация на ПП.

Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за длъжността главен прокурор, смятат от политическата сила.

Според ПП аргументите за поисканото предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста, който заема, са сериозни, общественозначими и е особено притеснително тяхното неглижиране от мнозинството във Висшия
съдебен съвет.

С изключение на две храбри жени - Атанаска Дишева и Олга Керелска, останалите членове на Съвета раболепно поставиха в краката наГешев правния си авторитет и морал. Ние, от „Продължаваме промяната“, подкрепяме представените от министър Надежда Йорданова аргументи за груби нарушения, системно неизпълнение на задълженията и уронване престижа на съдебната система от главния прокурор в искането й за предсрочното му отстраняване.

Смятаме, че Иван Гешев дължи обяснения на обществото за липсата на действия след журналистическото разследване на случая „Осемте джуджета“, обвързаността му със случая „Жоси“ и неглижирането на случая „Гебрев“, посочват от ПП.

Трябва да даде обяснение за затворените очи на прокуратурата спрямо полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 година, когато дори оправда грозните сцени зад колоните на Министерския съвет. Особено фрапиращ беше случаят с разгласяването на данни от специални разузнавателни средства срещу политически неудобни лица, граничещ с престъпление. Употребата на прокуратурата като бухалка – заканите с досъдебни производства, привикването на неудобни министри и политици, предварителното произнасяне на присъди в медиите, не би трябвало изобщо да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния главен прокурор, се казва още в декларацията.

Нарушаването на презумпцията за невинност и принципа на разделение на властите не би трябвало да са част от разбиранията на един главен прокурор. Пазителят на модела „Борисов“ остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в целта си – Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор. Прокуратурата трябва да разследва истинските престъпници, да разследва огромните злоупотреби с обществени средства, да работи за благото на българските граждани. Твърдо вярваме в това и ще отстояваме позицията си за независима и водеща се само от законността и морала прокуратура, посочват от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: ппИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкайте мафията Кире и Асене! С вас сме
62
3
 
15
 
! Отговори
ГЕШЕВ Е ВЕЛИК преди 1 година
ГЕШЕВ Е ВЕЛИК, А НАДКА Е ЖАЛКА- ГЛЕДАЙ БНТ2 ПРЕДИ 22ч НАПЪНИТЕ НА НАДКА ДА ОТСТРАНИ ГЕШЕВ- ОТ ВСС СЕ ХВАНАХА ЗА ГЛАВАТА И НАПРАВО И КАЗАХА ЧЕ Е П Р О С Т А.
61
2
 
4
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Те за това на това място не става нищо освен КИСЕЛОТО МЛЯКО - ЗАЩОТО Е РАЗВАЛЕНО ПРЯСНО
60
8
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
язе и жъ са кротна...е,не съвсем де,но ...До следващите "избори",когато същите тия "некадърници от пп" ще получат ОТНОВО властта...Предварително изпитвам наслада от СКИМТЕНЕТО,което гербошебеците ще занадават тогава..А това ще стане,"Вервайте ми!"..БСП ЩЕ увеличи резултата си,там другите -също..А за да бъде ИЗЦЕЛЕНИЕТО пълно,торбаланците около Сакатия манекен на Преизподнята,подвизаващ се в тоя свят като "сл. трифонофф" ще изпаднат тотално..Възраждане ще блесне и угасне като метеор..Но ще имат д
59
2
 
12
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Промяната Пропада. Сегашно продължително време. И продължава до сублимиране.
58
3
 
13
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Браво Гешев, ред е на внука на Бай Рашо!
57
3
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Това са Кирчо и Кокорчо. Единият kypвар, другият - пeдepaст. Помня от казармата едно време следният виц: - Здравейте kypвари! - Здраве желаем, другарю пeдepaст! Да ви ebа майката! - Ураааааааааааа!
56
2
 
18
 
! Отговори
Вие ли бе преди 1 година
Точно вие ли решихте, че можете да бъдете морални съдници ???! Ааайй сиктир.. (както казват едни наши съграждани) !
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега Секретарката трябва да си търси нова работа, а:))))))))))
54
3
 
22
 
! Отговори
истина преди 1 година
Винаги съм писал против Гешев, но тази "министърка" удари дъното- ухилена некадърност.
53
10
 
4
 
! Отговори
vlady преди 1 година
По-големият проблем е, че няма юридическа подготовка - завършил е висше милиционерско с крайно недостатъчен хорариум на много важни правни дисциплини и минимални практически занятия за водене на съдебен процес. Крайно време е в правосъдието юрист-милиционерите да се заменят от сериозни юристи. Дори в Русия, Беларус и Казахстан завършилите висшите училища на МВД, ФСИН, МЧС и т.н. не получават юридическа правоспособност без допълнително дистанционно или задочно образование по индивидуална програма
52
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това тлъстак Гешев някой разбра ли кво работи?
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А морално ли е да погазваш Конституцията? Да си женкар? Да си коцкар от селски тип? Да крадеш?Чао ПП на никой няма да липсвате!!!!!!!
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До данчо 52 ... а при татарчев, филчев и велчев по различно си беше?!?!?!
49
1
 
20
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Морал ли е Киро да назначи ллллна огромни пари плътно до теб морал ли е да назначиш кумове сватове да назначи човек който си е платил за министерство морал ли е да вкараш във властта бкп като най големите променкаджии морал ли е Киро да наруши конституцията морал ли е Киро да купуваш депутати Морал ли е еднолично да спреш руският газ и с комисион 100 милиона да купуваме същият този газ на огромно увеличение и още и още иоще
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а киро и кокорчо да не би да ги изпълняват?! в хотел хаят високоморалните изисквания ли се изпълняваха?!
47
0
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Има една много хубава римска поговорка. И ИМПЕРАТОРЪТ ГУБИ ПРАВОТО СИ, КОГАТО НЕ МОЖЕ ДА ГО ДОКАЖЕ.
46
1
 
15
 
! Отговори
Тия па олита преди 1 година
Докажете го бе Пълни Профани. Дани ви съди за клевета *** такива.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 Да бе,а тези палячовци не ни спънаха,а ни завряха директно на дъното! Стига сте повтаряли ката папагали едни и същи измислици! Честно казано ,по времето, когато/ според теб ГЕРБ крадяха/,се живееше по добре и цените бяха по нормални!
44
17
 
6
 
! Отговори
данчо преди 1 година
30 години няма осъден нито един политик,олигарх или магистрат.Каскета Гешев,цацата и сие са за затвора.